Hoppa till innehåll

Författare 2023

Foto: Privat

Elisabet Norin

Elisabet Norin är pedagog, redaktör, textcoach, författare och skribent med lång och bred erfarenhet. Hon arbetar bland annat med andras skönlitterära texter men även med journalistiska texter, främst inom pedagogik och kultur. Elisabet har bland annat skrivit handboken Tre enkla regler -finns inte – en romanskola.

Fotograf: Margareta B. Sandeback

Elise Karlsson

Elise Karlsson (f. 1981) är författare och förläggare. Hon har hyllats stort för sina koncentrerade, stilsäkra romaner med skarp blick på vår samtid. År 2015 tilldelades hon Samfundet De Nios Julpris och 2019 De Nios Vinterpris. Elise Karlsson är aktuell med nya romanen Det finns liv här.

Fotograf: Elvira Glänte

Ida Linde

Ida Linde är född 1980 och uppvuxen i Umeå, men bor numera i Stockholm. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För den kritikerhyllade romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Romanen Mördarens mamma kom 2018 och 2022 gav hon ut diktsamlingen Karons tunnelbana. När man sparkar på en hund utkom 2023.

Fotograf: Joel Nilsson

Andrev Walden

Andrev Walden (f.1976) är journalist och illustratör, uppvuxen i Norrköping. I dag bor han i Stockholm med sin familj. Arbetar som skribent på Dagens Nyheter. Han har tidigare arbetat som AD och kolumnist på Aftonbladet. År 2017 nominerades Walden – som första krönikör någonsin – till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare. Han har också varit redaktör och programledare för SVT:s tv-serie Sociala monster och som redaktör på Filip och Fredriks tv-program Breaking News. Ditt lilla mörker i ljuset är hans första bok, en krönikesamling som släpptes våren 2018. Krönikorna tar upp så skilda ämnen som vardagen som småbarnsförälder, rymden och konsten att inte kunna säga nej. Jävla karlar är Waldens debutroman (2023).

Andrev Walden är nominerad till Augustpriset 2023.

Fotograf: Lea Mielandt

Rasmus Daugbjerg

Rasmus Daugbjerg (f. 1993) är en av de starkaste nya rösterna i dansk litteratur. Han har gått författarskolan på Biskops Arnö och i Köpenhamn och debuterade 2021 med den kritikerrosade Rygtet. Hans andra roman Trold utkom i Danmark i aug 2022 och har bland annat nominerats till de prestigefyllda Blixenpriset och Montanas litteraturpris. Med Flo förlags översättning av Trold introduceras Daugbjergs författarskap på svenska.

Fotograf: Carl Johan De Geer

Carl Johan De Geer

Carl Johan De Geer (f. 1938) har skrivit över tjugo böcker och är förutom författare även verksam som skådespelare, scenograf, konstnär, fotograf och designer. Carl Johan De Geer var med och startade designkollektivet 10-gruppen i egenskap av textildesigner. Fläckar: en roman om mig själv är hans senaste bok.

Moderatorer

Fotograf: Jore Dirgelaite

Björn Kohlström

Björn Kohlström, född 1967 i Umeå, arbetar som litteraturkritiker och gymnasielärare i Jönköping. Han har skrivit Virginia Woolf – en författarbiografi, den första biografin om Woolf skriven på svenska, utgiven på H-ströms. Björn har även suttit i juryn för Augustpriset.

Johanna Linder

Info kommer senare