Hoppa till innehåll

Författare 2022

Foto: Anne Appelblad

Lena Andersson

Foto: Henric Lindsten

Lena Andersson, född 1970, romandebuterade 1999. År 2013 tilldelades hon Augustpriset för Egenmäktigt förfarande som redan betraktas som en modern klassiker.
Senast har romanerna Sveas son och Dottern samt krönikesamlingarna Verkligheten och resten och Resten av verkligheten utkommit. Hon har skrivit ett femtontal böcker. 2022 släpptes hennes nya roman Koryféerna: En konspirationsroman.

Maria Bom

Foto: Privat

Maria Bom är bibliotekarie, författare och sjuksköterska samt utbildad i biblioterapi på Ersta Sköndal Bräcke högskola. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med skrivargrupper i olika sammanhang. Hon har tidigare gett ut fyra barnböcker och en roman för vuxna. Hennes senaste bok Skriva sig fri. Biblioterapi i praktiken handlar om skrivandet som en väg till välbefinnande.

Leif Engström

Foto: Privat

”När jag tittar efter

ser jag nazunan blomma

invid häcken!”

Det är en haiku av Basho. Dikten talar till mig om ett sätt att vara. I motsats till de måttstockar, som man i vår tid ofta mäter lycka, som handlar om att ha, att äga saker och ting. Att ha eller att vara kan sägas vara två skilda livsformer. Under kursen i Kreativt skrivande – litterär gestaltning 2, som jag läser hösten 2022 på JU, är jag glad över att ta del av den skatt av skönlitteratur och diktning som berättar om hur det är att vara. En kurs som också lär mig mer om hur jag kan uttrycka mina egna tankar i prosa och dikt. 

Athena Farrokhzad

Foto: Märta Thisner

Athena Farrokhzad, född 1983, är sedan debuten med Vitsvit 2013 en av våra mest tongivande poeter. Hennes böcker är översatta till femton språk och hennes dramatik har spelats på många scener. Farrokhzad har länge arbetat på Biskops-Arnös författarskola och översatt poeter såsom Adrienne Rich, Audre Lorde, Juliana Spahr och Natalie Diaz till svenska. Efter Trado (2016) och I rörelse (2019) kom hennes fjärde bok Åsnans år ut hösten 2022.

Björn Kohlström

Foto: Jore Dirgelaite

Björn Kohlström, född 1967 i Umeå, arbetar som litteraturkritiker och gymnasielärare i Jönköping. Han har skrivit Virginia Woolf – en författarbiografi, den första biografin om Woolf skriven på svenska, utgiven på H-ströms. Björn har suttit i juryn för Augustpriset.

Peter Nyberg

Foto: Milica Denkovic

Peter Nyberg, född 1974, bor i Norrahammar utanför Jönköping. Han har givit ut tolv böcker inom genrerna poesi och essäistik samt sju översättningar från engelska till svenska, främst av walesiska och irländska poeter. Den senaste diktboken Ett innerligt sätt att förintas kom våren 2022 och har översats till kinesiska, engelska, walesiska och arabiska. Mellan 2009 och 2019 grundade och drev han tidskriften Populär Poesi. Till vardags arbetar han på Jönköping University som lärare i kreativt skrivande och i Medie- och Kommunikationsvetenskap.

Tess Rikardsson

Foto: Peter Nyberg

Tess Rikardsson är scenpoet, novellförfattare, journalist och nordisk mästare i Poetry slam 2022. Hon har tävlat och uppträtt med sin poesi på olika event sedan 2016. Under Skrivarhubben bjuder hon på utlämnande dikter om bland annat identitet, oförmågan att hantera ilska och om att vara tyst på utsidan, men ha miljoner tankar på insidan.

Carina Rydberg

Foto: Thron Ullberg

20 januari 2020 utsågs Rydbergs klassiska bok Den högsta kasten till årets bok i projektet Stockholm läser.

Carina Rydberg föddes 1962 i Stockholm, där hon växte upp i förorterna Rågsved och Vårberg. Numera är hon är bosatt i Stockholm där hon ofta sitter på caféer och skriver. Efter att ha studerat ett par år vid universitetet (filmvetenskap, psykologi och svenska) debuterade hon 1987 och har sedan dess givit ut flera romaner. Genombrottet kom med Osalig ande och numera har hon en trogen läsekrets.

Flera resor, bland annat till USA, Kina och Indien och ett filmintresse har satt prägel på hennes författarskap. Hon har också skrivit manus till Svart Lucia, en psykologisk thriller som hade premiär på biograferna 1992. Hon är en styv berättare och hennes romaner är dramatiska och mycket visuella. Händelser och skeenden är starkt laddade, ibland våldsamma, och öppnar sig mot psykologiska bråddjup. Hennes stil är hårdkokt och vad man brukar kalla manlig. Hon undviker förklaringar och utsmyckningar och överlåter mycket åt läsarens egen fantasi.
Nu återkommer hon till den självbiografiska formen med Vitt slödder som på ett brutalt ärligt sätt skildrar en barndom och en uppväxt, men också händelser från senare år. Det är en bok om familj och klass, om rasism och om en katastrof så stor att den förändrar allt.

Patrik Svensson

Foto: Emil Malmborg

Patrik Svensson är född 1972 och bosatt i Malmö. Hans debutbok Ålevangeliet har sålts till över trettio länder och hyllats av såväl svensk som internationell press. 2019 tilldelades den Augustpriset i facklitteratur; i USA har Ålevangeliet blivit utvald av Publishers Weekly till en av 2020 års bästa böcker samt nominerats till Good Reads Choice Awards 2020 och Carnegie Medal of Excellence 2021.

Hans andra bok Den lodande människan handlar om havets lockelser, om den där uråldriga drivkraften som i alla tider fått människor att söka sig ut på öppet hav. Det är en bok, kort sagt, om nyfikenheten.

Annalena Sund Aillet

Foto: Privat

Jag heter Annalena Sund Aillet, kommer från Österbotten i Finland, arbetar som psykolog på min mottagning i Stockholm och har alltid studerat (framför allt filosofi och franska) och skrivit vid sidan om mina möten med andra. Före distansutbildningen Kreativt skrivande I och II på JU gick jag Författarskolan i Karis med Monika Fagerholm som handledare. Jag har många skrivprojekt på gång och har skönlitterärt publicerats i litteratur- och kulturtidskriften Horisont (nr4/2018 ”Två synliggörande bett”, nr4/2020 ”Isoleringscell 8301”, nr3/2021 ”Det är mammas fel!”, nr1/2022 ”Violette Leducs skam”) samt i antologin Vertikal nr 4/2021 med temat Kvarken i ord och bild utgiven av Svenska Österbottens Litteraturförening rf med bidraget ”De långgrunda strändernas barn” med undertiteln ”Kvarkens existentiella betydelse för oss österbottningar”. Min novell ”Love – närmare än du anar” fick andra pris i en novelltävling anordnad av Åbolands Litteraturförening rf 2021 och jag har läst in den för den digitala plattformen Litteraturstigen: https://www.youtube.com/watch?v=MGRf6D2Rl6c. Tematiskt intresserar jag mig särskilt för existentiella frågor, utanförskap och relationer, medan mitt skrivande ofta rör sig i skärningspunkten mellan fakta och fiktion, verklighet och fantasi.

Lina Wolff

Foto: Gustav Bergman

Lina Wolff, född 1973, bor i Lund och har tidigare varit bosatt i Italien och Spanien där hon jobbat som tolk och handelsagent. Hon debuterade 2009 med novellsamlingen Många människor dör som du. Romanen Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012) fick bl.a. Tidningen Vi:s litteraturpris och rönte framgångar i engelsk översättning. Hennes tredje bok, De polyglotta älskarna (2016) hyllades av en enig kritikerkår och belönades med bl. a. Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset för bästa skönlitterära bok. Romanen Köttets tid (2019) blev även den lovordad i pressen samt nominerad till Sveriges Radios romanpris och Eyvind Johnson-priset 2019.

2020 tilldelades Lina Wolff Aftonbladets litteraturpris 2019 med motiveringen: ”Lina Wolff liknar ingen annan i den svenska samtidslitteraturen: hon väjer varken för begärets eller inbillningens kraft. Med den mörka och skruvade tredje romanen Köttets tid både befäster och förstärker hon sin egenart. Något så komplicerat som en roman om köttet och själen förmår samtidigt vara oavlåtligt underhållande. Lina Wolff är vild, absurd, brutal och rolig – därför får hon Aftonbladets litteraturpris 2019.”

Samma år belönades hon också med Piratenpriset med motiveringen: ”Med sitt unika och modiga författarskap har årets pristagare på kort tid vunnit både kritikernas och läsarnas hjärtan såväl i Sverige som utomlands. Hennes böcker är lika höglitterära som de är burleska, lika sensuella som de är brutala och sist – men inte minst – mycket roliga.”

Med motiveringen ”Lina Wolff ger den svenska romankonsten en uppiggande dos spansk kryddning där Almodóvars filmvärld och den magiska realismen möter svensk vardag och samtidsrealism på ett både lekfullt och underfundigt vis. Hennes prosa är fräck, rolig och hisnande suggestiv” tilldelades Lina Wolff även 2020 års Aniarapris för sitt författarskap.
För sin översättning av Natt i Caracas av Karina Sainz Borgo nominerades hon till Kulturhuset Stadsteaterns Internationella litteraturpris 2020.

2021 mottog Lina Wolff Samfundet De Nios Vinterpris. Hösten 2022 släpptes hennes nya roman Djävulsgreppet.