Hoppa till innehåll

Författare

John Ajvide Lindqvist

Foto: Mia Ajvide

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman Låt den rätte komma in (2004) utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev han till slut skräckförfattare och räknas idag som Sveriges obestridlige skräckmästare.

Hans andra roman, Hanteringen av odöda, utkom i juni 2005 och i novellsamlingen som följde, Pappersväggar (2006), får man bland annat veta vad som hände med de odöda. 2008 utkom romanen Människohamn, som utspelar sig i skärgården med havet som det stora skräckinjagande hotet och i maj 2010 utkom Lilla stjärna, en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Därefter kom Låt de gamla drömmarna dö (2011), en samling noveller, kåserier och andra texter.

Hösten 2017 utkom X – den sista platsen, den avslutande delen i trilogin Platserna. Här väver han samman alla trådar från de två tidigare böckerna, Himmelstrand – den första platsen och Rörelsen – den andra platsen. Den senare blev nominerad till Augustpriset 2015. Böckerna i Platserna kan även läsas fristående som egna berättelser.

I januari 2021 utkom han med sin längsta roman hittills – Vänligheten och i november 2021 utkommer han med boken Alternativa fakta om fåglar som är illustrerad av hans hustru Mia Ajvide.

John Ajvide Lindqvist har också skrivit filmmanus, teaterpjäser och mottagit en rad priser, bland andra Selma Lagerlöf-priset och GP:s litteraturpris.

Hans böcker finns utgivna i över 30 länder, bland andra Australien, Kina, Brasilien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA.

Läs mer på www.johnajvidelindqvist.com.

Nils Andersson

Foto: Magnus Liam Karlsson

Nils Andersson är barnboksförfattare, och gör även musik under artistnamnet Nippe Svensk. Han har skrivit bilderböckerna Mina husdjur och Pappor ska va tjocka, samt flera Pixiböcker, bland annat om karaktärerna Lillebror Berglund och jag.

2021 mottog han, tillsammans med illustratören Erik Svetoft, Lennart Hellsing-stipendiet. Anderssons barnböcker är skrivna på rim, och utmärks av crazy-humor och verbal lekfullhet.

Sara Bergmark Elfgren

Foto: Annika Drvnik

Sara Bergmark Elfgren är född 1980 och bor i Stockholm. Med sina böcker har hon nått hon en bred läsekrets i alla åldrar. Hon är aktuell med Grim (2021) som riktar sig till både unga och vuxna läsare, och som hyllades i Dagens Nyheter. Hennes senaste roman, Norra Latin (2017), nominerades till Nordiska rådets barn- och
ungdomslitteraturpris 2018.

Sara har, tillsammans med Mats Strandberg, skrivit de populära och kritikerrosade Engelsforsböckerna (Cirkeln, Eld och Nyckeln). Cirkeln nominerades till Augustpriset, översattes till över tjugo språk och filmatiserades. Tillsammans med Karl Johnsson har Sara även skapat berättelsen om Vei – en episk fantasyserie inspirerad av nordisk mytologi – som har getts ut och hyllats i flera länder. Hon ligger även bakom en rad barnböcker och skrev manus till Sveriges Radios julkalender 2020 – Knäckarbanketten – efter boken med samma
namn som hon skapade tillsammans med Emil Maxén.

Tillsammans med Levan Akin och Mattias J. Skoglund skrev Sara Bergmark Elfgren manus till succéserien Deg som hade premiär på SVT 2021.
Hennes pjäser Bortbytingen och Oscar Liljas försvinnande har spelats på Dramatens respektive Malmö Stadsteaters stora scener. Hon skapade De dödas röster, en poddserie för Sveriges Radio, som
nominerades till Prix Europa. Hon ligger även bakom manuset till prisbelönta VR-spelet Ghost Giant. Hon adapterade Cirkeln tillsammans med filmens regissör Levan Akin.

Peter Bergting

Foto: Gabriel Liljevall

Peter Bergting, född 23 januari 1970, är en svensk författare av fantasy, science fiction och skräck. Bergting har gett ut sex ungdomsromaner och tre grafiska romaner samt ett flertal noveller och redaktioner på svenska och engelska. I samarbete med andra är Peter författare och/eller medförfattare till mer än 50 böcker inklusive 20 grafiska romaner. Peter publiceras i USA, Sverige, Norge, Spanien, Finland, Frankrike, Tyskland, Danmark och Italien.

Joline Bäcker

Foto: Privat

Joline Bäcker, född 1993, är bosatt i Malmö och student vid Jönköping University i Kreativt Skrivande – litterär gestaltning. Utöver sina studier driver hon ett eget företag inom hundpsykologi
samt arbetar med hästar.

Lisa Fransson

Foto: Privat

Lisa Fransson växte upp i en hemlig glänta djupt inne i de småländska urskogarna. Hennes böcker har det gemensamt att de lyfter fram barn som på ett eller annat sätt lever under speciella omständigheter. Hon tycker det är viktigt att barn, oavsett bakgrund, ursprung, omständigheter och levnadssätt, ska kunna känna igen sig i berättelserna och uppleva att de inte är ensamma i sin situation. Hon är numera bosatt i England, men letar alltid efter en anledning att åka hem till Sverige och hälsa på. Älgpappan och Beckmörkret är två riktiga bokpärlor!

Oskar Källner

Foto: Magnus Liam Karlsson

Oskar Källner, född 1978, har nyligen flyttat från Uppsala tillbaka till sin uppväxtstad Jönköping. Han har tidigare givit ut flera fantasyromaner, två bilderböcker och ett stort antal noveller. Sina noveller har han också vunnit åtskilliga priser för. Han är publicerad på flera språk, senast i det kanadensiska SF-magasinet Solaris. Utöver detta är han engagerad i SF-Sverige och medverkar i skrivarpodden Fantastisk Podd.

Gunnar Källström

Foto: Håkan Ivarsson

Gunnar Källström har i drygt 30 år verkat som visartist, givit ut nio skivor i eget namn, skrivit tre diktsamlingar, en novellsamling samt två romaner. Turnerat i hela Norden, medverkat i radio och TV. Spelat på alla visfestivaler, arrangerat Göteborgs visfestival i fem år, fått diverse stipendier från bland andra Konstnärsnämnden, STIM och SKAP (Ulf Peder Olrog och SKAPs stipendium), spelat barnteater på Lorensbergsteatern i Göteborg, revy i Åmål och på teater Aftonstjärnan, undervisat i kreativt skrivande på folkhögskolor, haft föredrag om texttolkning och scenframställning, jobbat för SR P2 Klingan med presentationer av nya viskonstnärer, skrivit krönikor i dagspress, presenterat ny litteratur i SR P4 Göteborg och under många år arbetat deltid som bibliotekarie. Han kommer från Jönköping där han nu arbetar
som verksamhetsledare för Jönköpings litteraturhus.

Peter Nyberg

Foto: Milica Denkovic

Peter Nyberg (1974) kommer från Skogstorp och bor i Norrahammar. Han har givit ut tio böcker inom genrerna poesi och essäistik samt sex översättningar från engelska till svenska, främst av walesiska och irländska poeter. Mellan 2009 och 2019 grundade och drev han tidskriften Populär Poesi. Till vardags arbetar han på Jönköping University som lärare i kreativt skrivande och olika kurser i Medie- och Kommunikationsvetenskap. Till husbehov fotograferar och formger han.

Ina Rosvall

Foto: Nille Leander

Ina Rosvall, född 1988, är uppvuxen och bosatt i Malmö. Hon är legitimerad psykolog. Harungen är hennes debutroman. Den nominerades till Katapultpriset och mottogs med rosor från en enad kritikerkår.

”På det hela taget är Harungen en djärv och egenartad roman som framför allt fascinerar i kraft av språket och de poetiska bilder som förmedlas. Den väcker också intressanta frågeställningar av existentiell karaktär. Frågor som: Var går gränsen för det mänskliga medvetandet? Vad förenar oss med och vad skiljer oss från djuren?”

Clemens Altgård, Skånska Dagbladet

Daniel Sjölin

Foto: Stefan Tell

Daniel Sjölin, född 31 oktober 1977 i Bålsta i Håbo kommun, är en svensk författare och programledare.

Daniel Sjölin är författare och var under sju år programledare för litteraturprogrammet Babel SVT. För det senare tilldelades han 2008 Örjan Lindbergerpriset för att ha gjort ”den goda litteraturen tillgänglig för en bred publik”.

Han har även varit litteraturkritiker för bl.a. Svenska Dagbladet och BLM, samt redaktör för tidskriften Lyrikvännen. Sjölin nominerades till Augustpriset 2007 för Världens sista roman.

2012 blev Daniel Sjölin hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

Sjölin skriver tillsammans med Jerker Virdborg under författarpseudonymen Michael Mortimer. Hittills har tre delar kommit ut, JungfrustenenFossildrottningen och Blodssystrar. Det är de tre första delarna i en serie planerad till sex delar.

Under våren 2017 barnboksdebuterade han med bilderboken Stormen och monstertrucken som är illustrerad av Simon Jannerland.

2018 efterträdde han Eric Schüldt som programledare för SVT:s Idévärlden. 9 juli 2012 var Daniel Sjölin sommarpratare i Sveriges Radio P1. Under våren 2021 var han en av de tävlande i SVT:s frågesportprogram Kulturfrågan Kontrapunkt.

Marie Strömberg

Foto: Privat

Marie Strömberg är född 1964 i Småland men bosatt i Stockholm sedan 1984. Hon är verksam inom filmbranschen som manusförfattare och kreatör, och har tilldelats priser både i Sverige och internationellt för sin scenografi och kostymdesign. Med diktsamlingen Hennes uppgång och fall debuterade Marie 2021 som författare.

Mauritz Tistelö

Foto: Peter Nyberg

Mauritz Tistelö är performancepoet. Han arbetar i de utrymmen där den fysiska aktionen och det talade ordet möts. När det talade ordet och kroppens agerande inte hör ihop med varandra, inte passar in i den vedertagna bilden eller den sociala kontexten, då uppstår den form av levande poesi som Tistelö kallar för poesiperformance. Tistelö är aktuell med utställningen Någon annan på Trollhättans konsthall 2/10 – 1/12 2021.